De wereld van Martial Arts

Het zijn twee magische woorden die elkaar moeiteloos aanvullen. Het begrip Martial Arts heeft iets moois en het is dan ook zeer breed. Dit geldt vooral in de zin van de vele varianten die het omschrijft. Letterlijk vertaalt vanuit de Engelse taal betekent het vechtkunst. Dit wordt vaak gelijk in één adem genoemd met de vele Aziatische vechtsporten en varianten daarvan die er zijn maar het heeft eigenlijk nog veel meer inhoud dan dat alleen. Daarop wordt hier nog een stuk dieper op in gegaan. Zo kom je in een vogelvlucht alles te weten over Martial Arts en wat het zo mooit maakt.

Wat betekent het begrip Martial Arts?

Bijzonder genoeg had het begrip in eerste instantie niet veel te maken met de Aziatische gevechtsporten zoals je dat vandaag de dag misschien wel gelijk zou denken. Het begrip stamt al uit de late Middeleeuwen en was toen een omschrijving van gevechtkunst die uit Europa afkomstig was. Het begrip zelf is letterlijk vanuit het Latijns overgenomen.

Er zijn meerdere takken van deze soorten sport waaronder je nog meer uiteenlopende versies van deze onderdelen zult vinden. Het gaat dan ook lang niet alleen om zelfverdediging en bepaalde technieken maar is veel meer dan dat. De Latijnse naam is afgeleid van een oorlogsgod die uit het Romeinse Tijdperk stamt. Dit heeft er mee te maken dat de meeste van de technieken en gevechtsvormen in eerste instantie in het leven werden geroepen om te gebruiken ten tijde van oorlog. Martial Arts is nog niet zo populair als voetbal en een Unibet-website over EK’s voor Martial Arts bestaat niet.

Bekende Martial Arts

Voor de meeste mensen doet Martial Arts in het bijzonder aan een aantal gevechtsporten denken. Dit is zeker niet zo gek. Het zijn vaak de sporten die het meeste worden beoefend in bijvoorbeeld het land waar je woont of die het snelste in een adam met Martial Arts genoemd worden omdat ze over de hele wereld nu eenmaal veel bekendheid genieten. Voorbeelden hiervan zijn veelal de Aziatische Martial Arts die je vaak ook op de Olympische Spelen kunt zien. Denk hierbij aan Kickboksen, Judo, Kung-Fu, Karate en Taekwondo. Toch vallen ook de meer Westerse sporten zoals Schermen, Boksen en Worstelen.

Films over Martial Arts

De echte liefhebber van Martial Arts zal ongetwijfeld ook van de nodige films waarin uitgebreid gevochten wordt houden. Niet zelden zijn deze sporten een onderwerp waarop een film gebaseerd is. Soms zijn dit zelfs waargebeurde verhalen al hoeft dit natuurlijk niet altijd. Maar ook in Hollywood is doorgedrongen dat je met een goede film over deze sporten veel kunt verdienen en het publiek hiermee naar de theaters krijgt. Een aantal acteurs zijn wereldberoemd vanwege hun vele rollen in vechtfilms. Hieronder worden een aantal van de echte klassiekers omschreven.

House of Flying Daggers

Deze film zit vol met actie vanaf het begin en is dan ook fantastich om naar te kijken. De regisseur van deze film werd alom geroemd vanwege het werk wat hij hier neerlegde. Zoveel zelfs dat hij door de Chinese overheid werd gevraagd om de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008 in Beijing te regisseren. Dit deed hij dan niet verrassend ook met verve. Uiteindelijk bleek deze film het begin voor een reeks van drie en die stelden allemaal totaal niet teleur. Wel vinden velen, zoals vaak het geval is, dat deze eerste film de beste was van allemaal.

Enter the Dragon

Deze film is in vele opzichten bijzonder. Velen vinden dit de betse film die Bruce Lee, toch wel de koning van de vechtfilms, ooit gemaakt heeft. Dit heeft uiteenlopende redenen maar misschien wel een hele bijzondere. Voordat de film goed en wel uitkwam liet Bruce Lee het leven en hij kon dus zelf nooit de premiere meemaken. Dit was natuurlijk ontzettend triest, zeker wanneer je weet hoe een enorm succes deze film werd. Eigenlijk heeft hij dus zijn allergrootste succes zelf moeten missen. Toch liet hij hiermee wel een fenomenaal stukje acteerwerk achter.

The Raid

Deze film is opgenomen in de Indonesische hoofdstad Jakarta en een echte klassieker. The Raid werd geregisseerd door iemand uit Wales en zit vol iconische vechtscenes. Het plot draait om een politie eenheid die een bende moet gaan afstoppen. Het is uiteraard overbodig om te zeggen dat dit niet zonder slag of stoot gaat en dit levert een meeslepende en geweldige film op.