Regels binnen de MMA

Hoewel het er bij Mixed Martial Arts soms vrij hard aan toegaat en het voor leken een sport lijkt waarbij alles mag, bestaan er binnen deze vechtkunst wel degelijk regels waar spelers zich moeten aan houden.

Gewichtsklasse

Een van de belangrijkste regels binnen de mma is dat er moet gespeeld worden binnen een bepaalde gewichtsklasse. Een flink uit de kluiten gewassen kerel van meer dan 100 kilo zal het dus nooit kunnen opnemen tegen een veel kleinere kandidaat van nauwelijks 55 kilo. Bij de heren gaan de gewichtsklassen van vlieggewicht (maximaal 56,7 kilo) tot zwaargewicht (maximaal 120,2 kilo). Bij de vrouwen heet de lichtste categorie het strogewicht (maximaal 52,2 kilo) en de zwaarste categorie het vedergewicht (maximaal 65,8 kilo).

De gevechtskleding

Deelnemers moeten gekleed zijn in een korte spannende broek. Heren strijden in bloot bovenlichaam, dames dragen een topje dat enkel de borsten bedekt. Scherpe voorwerpen aan de kleding zijn verboden en er moet altijd op blote voeten gestreden worden.

Wat mag niet

Bij een wedstrijd mma mag heel wat, maar er zijn ook enkele zaken die ten strengste verboden zijn.

– Er mogen geen kopstoten uitgedeeld worden en er mag niet getrapt worden in het kruis, naar het achterhoofd, de ruggengraat of de keel. Uithalen naar kleine gewrichten zoals vinger- en/of teenkootjes is ook strafbaar.

– Het is verboden om de tegenstander te bijten of in de ogen te prikken. Er mag niet aan de haren of de broek of handschoenen van de tegenstander getrokken worden.

– Deelnemers mogen tijdens de wedstrijd de ring niet verlaten en mogen zich niet vasthouden aan de ring.

Winnaar en verliezer

– Ingeval van Knock-out verliest de deelnemer de wedstrijd.

– De scheidsrechter kan ook een Technische Knock-out uitroepen als blijkt dat een van de spelers ernstig gewond is geraakt.

– Een vechter kan aangeven dat hij de wedstrijd wil opgeven.

– Als er na een bepaald aantal rondes geen winnaar is, dan beslist de jury wie de partij wint of verliest.