Heel wat mensen denken bij het horen van MMA meteen aan potige kerels die met elkaar de strijd aangaan. Toch zijn er ook heel wat vrouwen die Mixed Martial Arts beoefenen. Deze gevechtsport is immers veel meer dan een robbertje vechten. Er komt ook heel wat tactiek en techniek bij kijken en is mentaal heel uitdagend. Net als voor mannen is MMA ook voor vrouwen een heel intensieve sport. Omdat tijdens een wedstrijd disciplines zoals boksen en Aziatische vechtsporten gecombineerd worden, moet er tijdens de trainingen zowel op kracht als op cardio geoefend worden. En dit is nog niet alles: MMA-vechtsters volgen ook een strikt dieet. Voor heel wat vrouwen is MMA dan ook een uitdaging die heel wat voldoening geeft.
Eerst UFC-wedstrijd voor vrouwen
Terwijl de eerste officiële UFC-wedstrijd voor mannen al in 1993 plaatsvond, werd de eerste officiële UFC-wedstrijd voor vrouwen pas 20 jaar later gehouden. UFC-president Dana White had zich hiertegen immers altijd verzet. Toen Strikeforce echter werd opgedoekt, werd er toch een vrouwelijk divisie in het bantamgewicht toegevoegd. Op 23 februari 2013 streden Ronda Rousey en Liz Carmouche om de titel. Ronda Rousey, een voormalig judo-kampioene haalde de eerste wereldkampioenschapstitel binnen in de klasse bantamgewicht.
Ronda Rousey
Ronda Rousey werd in 1987 geboren in het Amerikaanse Californië. Haar kindertijd verliep niet rooskleurig. Omwille van complicaties tijdens haar geboorte leed ze zes jaar aan een spraakstoornis en een leerachterstand. Om haar mentaal wat sterker te maken leidde haar moeder – zelf een kampioene in judo – haar op tot een succesvolle judoka. Na haar judo-carrière besloot Rousey zich in 2010 te specialiseren in MMA. Rousey behoorde ruim twee jaar tot de top van MMA-vechtsters tot ze in 2015 voor de eerste keer een wedstrijd verloor. Hierdoor trok ze zich even terug uit de wereld van de MMA, maar ze maakte in 2016 toch een comeback. Ronda Rousey is vandaag de dag ook een bekende actrice.